Luchtig leesvoer!

Columns!

Regelmatig kijkt Tom voor VIEWZ met een kritische en uitdagende blik naar de Vlaamse zorg- en welzijnssector. Dit onder het motto “drup & drover”: soms er boenk op, nu en dan er los over …

Authentieke ikje

16/06/2022

Wees vooral jezelf. Een typisch brokje goede raad die we te pas en te onpas uitdelen. En bij voorkeur dan nog aan mensen die op het punt staan een kampioenschap sociale wenselijkheid aan te vatten. Een sollicitatiegesprek bijvoorbeeld. Of een eerste date. Wat in essentie trouwens hetzelfde is.

The "I" in team

19/04/2022

Het geheel is groter dan de som van de delen. Dat is kortweg dé geloofsovertuiging die schuilt achter onze neiging om mensen in teams te proppen. En we hebben dat grotere geheel en dus die teams best wel nodig, in werelden waar steeds complexere taken en problematieken de competenties van één individu of beroepsgroep ver overstijgen. Dus maken we van teamconstellaties de default-setting van onze organisaties, hangen we inspirerende posters en quotes op, promoveren we “samenwerken” tot kerncompetentie en maken we van “teamspeler” het ultieme compliment.

Ik ben een bever

27/01/2022

Professionals zijn goed in veel dingen, maar volgens Mintzberg, een van de peetvaders van de organisatieleer, toch vooral in categoriseren. Mensen, gebeurtenissen, vragen … in hokjes onderbrengen om zo vlot de juiste diagnose, behandeling, methodiek … te kunnen opdiepen. En dat werkt best wel goed. Als ik bij mijn huisarts, mijn psycholoog, mijn sociaal werker … mijn verhaal vertel, vertalen diens training en opleiding zich in een trechter die hen én mij helpt de vinger op de wonde te leggen.

I like big but's

12/11/2021

Net als een overijverige politieagent in Helden van hier trap ik al eens graag een open deur in: verandering is aan de orde van de dag in zowat elke socialprofitorganisatie. We reorganiseren, fusioneren en verplatten dat het een lieve lust is. Uiteraard steeds met het grotere goed van werkbaarheid, efficiëntiewinsten en agility voor ogen, of wat dacht u. En soms – heel soms – wordt ook de klant er beter van. Maar dat zetten we bij de volgende verandering dan wel weer recht.

Passie voor cycling

14/09/2021

Soms grasduin ik wel eens doorheen de Werkelijk Wonderbaarlijke Wereld die Google me te bieden heeft. Zo doende botste ik op een – ongetwijfeld deskundig gepromote – vacature van een bedrijf dat iemand zocht met een “passie voor cycling”. In eenvoudiger tijden heette “cycling” trouwens nog gewoon “fietsen”, maar aangezien het bedrijf in kwestie zichzelf ook graag een “start-up” noemt eerder dan “een beginnend bedrijf”, mag het niet verwonderen dat Nederlands hier ontoereikend is.

Wil de échte ondernemer even opstaan?

18/06/2021

Twee wetmatigheden lijken eigen te zijn aan social profit: 1) ze zijn minstens even hypegevoelig als profitsectoren en 2) ze lopen steevast enkele jaren de feiten achterna.

Zu befehl!

6/05/2021

10 mei 1940. In de ochtendlijke stilte naderen Duitse zweefvliegtuigen het fort van Eben-Emael. Slechts een handvol Fallschirmjäger zouden in de daaropvolgende uren het onmogelijke doen: het oninneembare fort overmeesteren. In de eerste 15 minuten werd het geschut onklaar gemaakt, waardoor het fort weinig meer dan een lege betonnen doos was.

Op grootmoeders wijze

12/02/2021

Panta rhei. Alles beweegt en verandert. Niemand van ons gaat slapen als dezelfde persoon die hij was bij het opstaan. De hele natuur zit tjokvol cycli. The circle of life, zoals Disney ons luidkeels liet meezingen. Maar ook actie en reactie, these en antithese. Soms sluipenderwijs, dan weer in plotse golven van revolutie. Verandering is een natuurwet.

Van masturberen word je blind

7/12/2020

Kwaliteit is een ingewikkeld beestje, waarvan de basis terug te vinden is in dé hamvraag die elke organisatie zich doorlopend moet stellen: “wanneer zijn we goed bezig?”. Met twee logische vervolgvragen: “wat moeten we doen om wat goed is vol te houden?” en “wat moeten we doen om wat beter kan beter te maken?”. Voilà, kwaliteitsmanagement even voor u samengevat.

Pleidooi voor kapoenigheid

30/10/2020

“Uw kapoen” … Het slotwoord van elke nieuwjaarsbrief en meteen het sein voor trotse meter en peter of door emotie overmande oma of opa om in de buidel te tasten. Het is een mooie gewoonte, die samen met stoofvlees en een aanleg voor surrealisme kleur en fleur brengt in de Vlaamse canon. Een welkome afwisseling naast fraude als nationale sport, koterijen als bouwstijl en bruinhemderige neigingen als hardnekkige politieke voorkeur.

In de zorg werken geen helden

31/08/2020

Eén Chinese vleermuis zorgde wereldwijd voor een wel zeer bevreemdend jaar. Niemand die dit bij het aftellen op oudejaar en het brullen van “happy 2020” zag aankomen. Dit annus horribilis ging gepaard met een aantal verschijnselen die in het “oude normaal” te gek voor woorden waren geweest. Te beginnen met de term “het nieuwe normaal” ...